PRETRAGA

EU NAS NEĆE AKO POSTAVI USLOV DA PRIZNAMO KOSOVO

 • 12/03/2014 08:52
 • Pregleda: 283
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/eu_nas_nece_ako_postavi_uslov_da_priznamo_kosovo/3892
 • BEOGRAD, 12.mart - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će zbog najave Prištine o formiranju vojske biti potreban novi aneks Briselskog sporazuma.On je kazao da je pre četiri meseca nagovestio Evropskoj uniji pitanje formiranje takozvane vojske Kosova."Oni su mi odgovorili da se radi o kosovskim odbrambenim snagama, i ja sam pitao od koga se brane. Takođe sam rekao da, ako se prave takve snage, to treba učiniti i na severu. Što u njima, po uzoru na dogovor o policiji, ne bi bilo dogovora o sastavu koji odgovara stanovništvu", upitao je Nikolić.On je kazao da će biti neophodan novi aneks Briselskog sporazuma, naglasivši da će to biti tema daljih razgovora i da je suština da Srbi na severu dobiju svoju vojsku, ako već Priština pravi svoju.
  Takođe je naglasio da postoje jasne garancije da takozvana vojska Kosova, koja će biti formirana za dve ili tri godine, nikada neće kročiti na sever Kosova.Nikolić je dodao da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i da se priprema da tu suštinsku autonomiju Kosova i Metohije reguliše zakonom, na šta je u obavezi Ustavom, a dozvoljeno joj je međunarodnim pravom po Rezoluciji 1244."EU ima svoje uslove i mi, ili smo spremni da ih ispunimo ili ne. Evropa nas neće ako bi postavila taj poslednji uslov koji se tiče državne teritorije", kazao je predsednik Srbije.
  Što se Briselskog sporazuma tiče, Nikolić je ocenio da je mnogo toga definisano i da je na dnevnom redu pravosuđe, za koje misli da će biti teško naći zajedničko rešenje."Moj stav je da srpska zajednica u osnovnom stepenu mora da ima sud koji će da sudi srpskoj zajednici. Predlog je da tu bude pomešano sedam opština - tri sa većinski albanskim i četiri sa većinski srpskim stanovništvom, i mislim da to nije dobro, i da na tom rešenju nećemo moći da izgradimo dobre odnose.To je pomalo uvlačenje severnog Kosova u pristsinsku administraciju, što sigurno nije po volji ljudi na severu", naglasio je on.Izvor: RTS.
   


  PULS NARODA