PRETRAGA

EU: IZBORE NA KOSOVO ODRŽATI U SKLADU SA MEĐUNARODNIM STANDARDIMA

 • Desk
 • 19/05/2017 16:32
 • Pregleda: 41
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/eu:_izbore_na_kosovo_odrzati_u_skladu_sa_medjunarodnim_standardima_/14682
 • PRIŠTINA, 19. maj - Predstavnici Evropske unije (EU) u Prištini pozvali su danas učesnike prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu 11. juna, da se izborni proces održi u skladu sa međunarodnim standardima.
  U saopštenju Kancelarije EU na Kosovu se navodi da predstavnici EU i građani Kosova "dele želju za mirnom i otvorenom kampanjom u kojoj su nesuglasice kanalisane na konstruktivan i miran način koji promoviše pluralizam i toleranciju prema drugačijim stavovima".Pozivajući "narod Kosova, u svim zajednicama" da iskoristi svoje građansko pravo i glasa na izborima, Kancelarija za EU je ocenila da Kosovo "zaslužuje predstavnike visokog moralnog stanovišta i autoriteta".
  "Izbori su srce i duh demokratije. Demokratija je zasnovana na principu da građani biraju svojepredstavnike i svoje lidere na izborima koji su pravični i demokratski. Za nas, kao Evropljane,pravo Kosova da bira svoje lidere, bez straha ili mešanja, je svet princip. Mi delimo nadu mnogihgrađana za mirnom i otvorenom kampanjom u kojoj su nesuglasice kanalisane na konstruktivan imiran način koji promoviše pluralizam i toleranciju prema drugačijim stavovima", ističe se u saopštenju.
  Dalje se navodi da Kosovo zaslužuje predstavnike visokog moralnog stanovišta i autoriteta. 
  "U mnogim našim zemljama, pojedinci koji su osuđeni za teške zločine se automatski isključuju iz izborne utakmice. Kosovo zaslužuje kandidate koji ispunjavaju najviše standarde za javne zvaničnike", stoji u saopštenju Kancelarije EU.
  "Posle izbora, mi ćemo raditi sa predstavnicima koje će izabrati ljudi Kosova, kako bi produbili naše političke i ekonomske odnose na osnovu naših zajedničkih obaveza, uključujući u sklopu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i EU, i Agende evropskih reformi", zaključuje se u saopštenju.
  Rok za prijavu za učešće na kosovskim izborima ističe večeras u ponoć. 
  Izvor: TV Most/Saopštenje
   


  PULS NARODA