28. 5. 2017.

PRETRAGA

EU: IZBORE NA KOSOVO ODRŽATI U SKLADU SA MEĐUNARODNIM STANDARDIMA

 • Desk
 • 19/05/2017 16:32
 • Pregleda: 10
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/eu:_izbore_na_kosovo_odrzati_u_skladu_sa_medjunarodnim_standardima_/14682
 • PRIŠTINA, 19. maj - Predstavnici Evropske unije (EU) u Prištini pozvali su danas učesnike prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu 11. juna, da se izborni proces održi u skladu sa međunarodnim standardima.
  U saopštenju Kancelarije EU na Kosovu se navodi da predstavnici EU i građani Kosova "dele želju za mirnom i otvorenom kampanjom u kojoj su nesuglasice kanalisane na konstruktivan i miran način koji promoviše pluralizam i toleranciju prema drugačijim stavovima".Pozivajući "narod Kosova, u svim zajednicama" da iskoristi svoje građansko pravo i glasa na izborima, Kancelarija za EU je ocenila da Kosovo "zaslužuje predstavnike visokog moralnog stanovišta i autoriteta".
  "Izbori su srce i duh demokratije. Demokratija je zasnovana na principu da građani biraju svojepredstavnike i svoje lidere na izborima koji su pravični i demokratski. Za nas, kao Evropljane,pravo Kosova da bira svoje lidere, bez straha ili mešanja, je svet princip. Mi delimo nadu mnogihgrađana za mirnom i otvorenom kampanjom u kojoj su nesuglasice kanalisane na konstruktivan imiran način koji promoviše pluralizam i toleranciju prema drugačijim stavovima", ističe se u saopštenju.
  Dalje se navodi da Kosovo zaslužuje predstavnike visokog moralnog stanovišta i autoriteta. 
  "U mnogim našim zemljama, pojedinci koji su osuđeni za teške zločine se automatski isključuju iz izborne utakmice. Kosovo zaslužuje kandidate koji ispunjavaju najviše standarde za javne zvaničnike", stoji u saopštenju Kancelarije EU.
  "Posle izbora, mi ćemo raditi sa predstavnicima koje će izabrati ljudi Kosova, kako bi produbili naše političke i ekonomske odnose na osnovu naših zajedničkih obaveza, uključujući u sklopu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i EU, i Agende evropskih reformi", zaključuje se u saopštenju.
  Rok za prijavu za učešće na kosovskim izborima ističe večeras u ponoć. 
  Izvor: TV Most/Saopštenje
   


  OBAVEŠTENJE: Obaveštavamo posetioce veb sajta www.rtvpuls.com da opcija POŠALJI KOMENTAR uz objavljenu vest neće biti dostupna do kraja kampanje za izbore za predsednika Srbije. Hvala na razumevanju. Redakcija RTV Puls.

  PULS NARODA