PRETRAGA

ERJAVEC: NASTAVIĆEMO DA INVESTIRAMO NA KOSOVU

 • 13/03/2018 13:45
 • Pregleda: 136
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/erjavec:_nastavicemo_da_investiramo_na_kosovu/18196
 • PRIŠTINA, 13. mart - Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec rekao je tokom posete Prištini da između Kosova i Slovenije nema otvorenih političkih pitanja.
  Erjavec, koji je poslednji put kao ministar unutrašnjih poslova na Kosovo boravio pre deset godina, najavljuje dolazak novih investitora.
  Kao šef diplomatije Slovenije Karl Erjavec prištinskim zvaničnicima poručuje da će njegova zemlja nastaviti da pruža podršku evropskom putu Kosova i njegovom učlanjenju u međunarodne organizacije. Erjavec, međutim, nije optimističan po pitanju promene mišljenja pet zemalja EU o nezavisnosti Kosova.
  "Slovenija podržava učlanjenje Kosova u INTERPOL i nastavićemo sa time. Kada je u pitanju pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, reč je o unutrašnjim političkim pitanjima i nama državama članicama je jako teško da se u to mešamo", rekao je Erjavec.
  Slovenačkog šefa diplomatije je na Kosovu dočekao kosovski kolega Bedžet Pacoli. Dvojica ministara su razgovarala o daljoj političkoj, ali i ekonomskoj saradnji.
  "Slovenija je od početka među prvim stranim investitorima na Kosovu. Govorili smo i o evroatlanskim integracijama i potrebi Slovenije da pomogne Kosovu. Dobio sam veliku podršku. Mogu da kažem da će Slovenija biti uz Kosovo i da će dalje pomagati razvoju države", kazao je Pacoli.
  "Ako vidimo rezultate u 2017. godini i uporedimo ih sa prethodnom, videćemo da je ekonomska saradnja povećana za devet procenata. Želimo da investiramo na Kosovo. IPKO je ovde najveća investicija", istakao je Erjavec.
  Da će dalja ekonomska saradnja biti nastavljena potvrđeno je i na Ekonomskom forumu Kosova i Slovenije, kojem je prisutvovalo 40 slovenačkih privrednika. Potpisan je i protokol o organizovanju prve sednice zajedničke ekonomske Komisije Kosova i Slovenije. Erjavec se tokom posete Prištini sastao i sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem.
  Izvor: RTK2