PRETRAGA

DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE, RUNDA ŠESTA

 • 04/03/2013 10:11
 • Pregleda: 385
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/dijalog_beograda_i_pristine_runda_sesta/764
 • BRISEL,04.Mart - Dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou počeće danas pre podne u Briselu, u kabinetu visoke predstavnice za spoljnu politiku Evropske unije Ketrin Ešton, a glavna tema šeste runde razgovora je zajednica srpskih opština na Kosovu.

  Za zajednicu srpskih opština na Kosovu, Beograd traži da ima izvršna ovlašćenja, što Priština odlučno odbija.

  Državni vrh Srbije poručio je, uoči današnjih razgovora, da Srbija ostaje posvećena postizanju kompromisa, i da od EU očekuje da ostane nepristrasna i utiče na Prištinu da i ona učini ustupke.Premijer Ivica Dačić sinoć se, po dolasku u Brisel, sastao sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Filipom Rikerom, koji je dao punu podršku evropskim integracijama Srbije i podršku dijalogu između Beograda i Prištine, rečeno je Tanjugu u srpskoj delegaciji.

  Dačić je u razgovoru sa Rikerom istakao da je u interesu Srbije da sva otvorena pitanja budu rešena, ali da je za kompromis nephodno da postoji volja i želja i jedne i druge strane.

  Premijer je kazao da je Srbija pokazala opredeljenost i privrženost dijalogu, koji treba da dovede do rešenja svih otvorenih pitanja.

  Kako je ranije najavljeno iz Evropske komisije, Eštonova će se najpre odvojeno sastati sa Dačićem i Hašimom Tačijem, a zatim će se razgovori, za koje se očekuje da će trajati ceo dan, nastaviti u troje.