PRETRAGA

BRNABIĆEVA TAČIJU: PREKINITE PRIČU O PREŠEVU, BUJANOVCU I MEDVEĐI

 • 12/10/2018 13:34
 • Pregleda: 117
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/brnabiceva_taciju:_prekinite_pricu_o_presevu_bujanovcu_i_medvedji_/20647
 • BEOGRAD, 12. oktobar - Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je predstavnicima institucija u Prištini da prestanu da pričaju o Preševu, Bujanovcu i Medveđi i da se okanu centralne Srbije. Istakla je da treba da se razgovara o tome da li možemo da dođemo do kompromisa koji bi obezbedio dugoročnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
  Brnabić je time odgovorila na tvrdnju kosovskog predsednika Hašima Tačija da je dobio podršku predsednika Francuske Emanuela Makrona da Beograd i Priština što pre postignu obavezujući sporazum sa "realnom mogućnošću korekcije granice, što podrazumeva pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca teritoriji Kosova".
  Premijerka je rekla da tu izjavu i ne može nešto naročito da kometariše, jer su Tačijeve izjave, kao i drugih predstavnika prištinskih vlasti, svaki dan drugačije i u međusobnoj suprotnosti.
  Time se, kako je rekla, pokazuje kao istina ono što je i sama govorila za prištinske vlasti - "da mi nemamo sa druge strane stola nekoga sa kim možemo da razgovaramo, a da možemo da očekujemo da će uraditi ono što kaže".
  "Molim da prekinu da pričaju o Preševu, Bujanovcu i Medveđi zato što to nikave veze sa životom nema i molim da se ne ide dalje na teritoriju centralne Srbije", rekla je Brnabić.
  Poručila je da Srbija jeste i biće fleksibilna, strpljiva i tolerantna, ali da sve ima svoj kraj.
  "Molim vas da se okanete centralne Srbije i da razgovaramo o tome da li možemo da imamo kompromis koji može da obezbedi dugoročnu haprmonizaciju odnosa Beograda i Prištine.
  Podvukla je da su vrhovne vrednosti Srbije sloboda i mir i da ćemo se mi truditi da zadržimo mir šta god se dešavalo, ali da ne treba dalje da se priča o teritorijama centralne Srbije.
  Izvor: Tanjug