PRETRAGA

BORELJ: SPORAZUM BEOGRADA I PRIŠTINE HITAN I PRESUDAN

 • b.antic
 • 26/10/2020 16:22
 • Pregleda: 41
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/borelj:_sporazum_beograda_i_pristine_hitan_i_presudan/31200
 • BRISEL, 26. Oktobar- Šef diplomatije EU Žozep Borelj kaže da i Beograd i Priština, pored postignutog "punog napretka u nastavku dijaloga", moraju da učine dalje napore kako bi se došlo do sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, prenosi Tanjug.

  ”Takav sporazum je hitan i presudan kako bi i Kosovo i Srbija napredovali na svojim evropskim putevima”, poručio je Borelj.

  Borelj je odgovarajući na poslaničko pitanje o optužnici Specijalnog suda protiv Hašima Tačija, i saslušanju Ramuša Haradinaja odnosno činjenici da su u najvišim institucijama Kosova ”ličnosti osumnjičene za ratne zločine ili zločine protiv čovečnosti”, poručio da je Evropska komisija primila k znanju izjavu Specijalnog tužilaštva o podizanju optužnice protiv Hašima Tačija koja trenutno čeka potvrdu .

  ”EU i dalje snažno podržava rad specijalnih komora i specijalnog tužilaštva. Oni su važna demonstracija posvećenosti Kosova vladavini zakona, što je ključni element napretka Kosova na evropskom putu, ali i angažovanja EU sa Zapadnim Balkanom u celini”, napisao je Borelj.

  Na pitanje kako prisutvo osumljičenih za ratne zločine u vrhu kosovske vlasti može da doprinese pomirenju dve strane, Borelj naglašava da EU pridaje veliku važnost prevazilaženju nasleđa prošlosti.

  Izvor : Tanjug


  PULS NARODA