PRETRAGA

BAJDEN NAJAVLJUJE PROMENU PRISTUPA SAD PREMA KOSOVU

 • internet
 • 18/10/2020 09:07
 • Pregleda: 51
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/bajden_najavljuje_promenu_pristupa_sad_prema_kosovu/31080
 • VAŠINGTON, 18.oktobar - Kandidat za predsednika SAD Džo Bajden, u dokumentu pod naslovom "Vizija za odnose sa Albanijom i Kosovom“, govori o svojim planovima za buduće odnose na Balkanu i navodi da je kao senator branio interese Kosova kada je fokus sveta bio negde drugde i podržavao njegovu nezavisnost za koju kaže da je nepovratan proces, piše prištinski portal Reporteri.
   
  U tekstu se navodi da Bajden kaže da će preokrenuti neuravnoteženi pristup Trampove administracije prema Srbiji i Kosovu, obnavljajući pravdu i jednakost u odnosima.
   
  Bajden se obavezao da će raditi u partnerstvu sa Evropskom unijom na revitalizaciji dijaloga između Srbije i Kosova sa ciljem stabilizacije, pravednog rešenja i sveobuhvatnog sporazuma koji poštuje teritorijalni integritet Kosova i postiže puno uzajamno priznanje.
   
  Insistiraće na tome da se pravda za ratne zločine sprovodi bez straha i zahtevaće punu i brzu odgovornost za nestale tokom nedavnog rata na Kosovu, uključujući braću Bitići, prenosi Reporteri.
   
  Bajden će, kako je navedeno u dokumentu, ohrabriti EU da ispuni svoje obećanje da će građanima Kosova odobriti liberalizaciju viznog režima i da preduzme dalje korake za unapređenje integracije Kosova u EU, uključujući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.
   
  Izvor: Kosovo Online
   


  PULS NARODA