PRETRAGA

NIJE NOVAK ĐOKOVIĆ ANTIVAKSER

 • r.micanovic
 • 15/01/2022 14:48
 • Pregleda: 29
 • http://www.rtvpuls.com/vesti/_nije_novak_djokovic_antivakser/37261
 • BEOGRAD, 15.januar - Ako neko razume Novaka Đokovića to su sportisti. Političari će se svakako držati birokratije i borbe za vlast (na proleće su izbori u Australiji), ali bivši i(li) sadašnji asovi, bilo u kojoj disciplini, dobrim delom su na na strani najboljeg tenisera današnjice, piše Mocart sport.

  Među njima je Pol Meknami, nekadašnji teniser, kasnije direktor Australijan opena (12 godina), koji je na početku cele ujudurme ocenio da je „sramota što Novaka privode“, da bi u kolumni za Ejdž, jednog od najuticajnijjih medija u Melburnu, otvoreno stao na stranu 34-godišnjeg Beograđanina

  Jasno je da će odluka Federalnog suda uticati na Novaka Đokovića. Hoće li i na Australijan open?

  Ovaj turnir je ubedljivo najveći međunarodni sportski događaj u zemlji. Dolazak najboljih tenisera sveta generiše blizu 1.000.000.000 dolara za državu Viktorija, a stavlja Melburn u centar pažnje na dve sedmice. Ove godine iz pogrešnog razloga.

  Planirano je da prvi reket sveta devetostruki prvak Australijan opena počne odbranu titule u ponedeljak. Za to vreme se pred Federalnim sudom suočava sa deportacijom i trogodišnjom zabranom ulaska u zemlju. Eventualno slanje kući jednog od najboljih sportista planete svidi se na to da se zna da nije vakcinisan, a pošto je javna ličnost, to ga čini lakom metom. U suprotnom, ne bismo prisustvovali nečemu što liči kao lov na veštice.

  Kad se ukrcao u avion za Australiju, imao je sve razloge da veruje da će ga pustiti da uđe. Za razliku od drugih tenisera i zvaničnika koji su stigli pre Novaka, takođe na osnovu medicinskog izuzeća (mada mi se čini da su veoma loše tretirali Čehinju Renatu Voracovu), jedino je on priveden. Jedina pozitivna okolnost je što je lokacija njegovog pritvora bacila svetlo na tretman izbeglica. Važno je napomenuti da je Savezna vlada u međuvremenu prihvatila medicinsko izuzeće kao validno, da postoji samo zanemarljiv zdravstveni rizik, navodeći u spisima da je „ličnost visokog ugleda, poznata po filantropiji“.

  Čisto da se zna, ako u Viktoriji posedujete medicinsko izuzeće nalik Đokovićevom, možete dobiti posao u supermarketu ili gledati mečeve Australijan opena. Ovaj sudski spor se zasniva na potpuno novim osnovama, pri čemu ministar za imigraciju kaže sledeće: „Stalno prisustvo Novaka Đokovića u Australiji može dovesti do povećanja raspoloženja protiv vakcinacije, što potencijano vodi građanskim nemirima, a oni sami po sebi mogli bi biti izvor zaraze“. Ljudi kažu da uživa poseban tretman zato što je Novak Đoković, a zapravo je suprotno, jer mu sada prete deportacijom samo zato što je „uticajna osoba“.

  Đoković nije antivakser, kako se uveliko priča. Otvoreno je rekao da njegova deca primaju razne vakcine. Velikodušno je donirao milione dolatr bolnicama i borcima protiv kovida u Srbiji, Španiji i Italiji. Platio je besplatne vakcinacije na dva ATP i jednom WTA turniru u svom Beogradu, kako bi igrači(ce) i treneri mogli da prime potrebne doze. Ko je to znao? Podsećam da vodi računa o ishrani, a na osnovu sopstvenog iskustva sa alergijama, želi da se poslednji pita o tome šta mu ulazi u telo. Ko može da krivi „broja jedan“ u globalnom sportu? Na kraju krajeva, to je njegov izbor.

  S druge strane, Đoković je, iako je znao da je pozitivan, uz držanje socijalne distance, ipak dao intervju „jedan na jedan“ 18. decembra (novinaru Lekipa, op. au). Javno je zažalio za tim činom, priznao je grešku i ne može se reći da podstiće nepoštovanje. Na kraju krajeva, dugo nije ni želeo da otkrije svoj status (da li je vakcinisan ili ne, op. au). Teško da je to iskren stav za nekog kome spočitavaju da je antivakser.

  Kao duboko duhovan čovek, Novak je pritvoren baš na pravoslavni Božić. Rešio je da ne ode kući, već da se bori naoružan resursima nedostupnim prosečnom čoveku, pobedivši i Savezni sud. Sad se suočava sa drugim procesom, po drugačijim osnovama. Mogao je da kaže da mu je preteško, da se dogovori, izbegne novi odlazak u pritvor i dugoročne posledice, mogao je i da pobegne iz Australije odmah. Odlučio je da ostane pri svom stavu, da se bori, iako je priveden uoči meča prvog kola. Veoma ga poštujem zbog toga. Kao što cenim borbu za bolji status niskorangiranih tenisera. Popularan je, a prateći ovu sagu od početka, mnogi igrači i igračice, posebno oni na slabijim mestama na rang listama duboko cene Đokovićeve napore koje ulaže u njihovo ime. Kažu: „Bez Novaka nemamo glasa, on je naš prijatelj“.

  Ovim fijaskom Australijan open je paralizovan. Nisam srećan što je turnir postao predmet ismevanja, ni što imamo „privremeni žreb“. Najmanje pet igrača ne zna ko im je rival, a jedan potencijalni „laki luzer“, plus Đoković, ne znaju hoće li uopšte igrati. Kako se spremaju za mečeve, od kojih su neki zakazani za ponedeljak?

  Činjenica da je Novak Đoković došao u Australiju sa jednim jedinim ciljem, da pokuša da odbrani titulu. Bili saglasni sa njim ili ne, a ovde je nepopularan, prihvaćeno je da je pravila ispunio. Sad je u pritvoru, pod pretnjom deportacije. Možda i doživotne zabrane ulaska.

  A, zašto bi se ikad vratio?
  Izvor: Mozzart Sport